واحد آموزش:

واحد آموزش گروه صنعتی شیشه کاویان جام می کوشد تا آگاهی مشتریان خود را نسبت به این صنعت بطور مستمر افزایش دهد.

لذا با مشارکت و همکاری کارشناسان متخصص و مجرب خود در کلیه واحدها، آموزش های خود را بطور مرتب تدوین می نماید. مقاله ی نوشتاری، تصویری و ویدیویی زیر حاصل تلاش همکاران ما در واحد آموزش است.

تعریف شیشه:

شیشه ماسه و شنی است که ذوب شده و به ماده‌ای جامد و براق تبدیل می‌شود. شن و ماسه، آهک، نمک و قلیا مواد خامی هستند که از یک کانی به نام ترونا به دست می‌آید که در ساخت شـیشه از آن استفاده می گردد.

صنایع شیشه کاویان جام
صنایع شیشه کاویان جام

ترونا (به انگلیسی: Trona) با فرمول شیمیایی Na3H[CO3]2.H2O از مجموعه کانی هاست و محلول درآب-دارای لومینسانس گاهی سفید و آبی کلمه اختصاری یک اصطلاح از ریشه عربی (Natron) است. در اسید می‌جوشد. محلول درآب Na2O:۴۱٫۱۴٪ CO۲:۳۸٫۹۴٪ H2O:۱۹٫۹۲٪ برای اولین بار در آمریکا کشف شد و از نظر شکل بلور: منشوری کوتاه، رنگ: خاکستری – متمایل به زرد – سفید، شفافیت: نیمه شفاف، شکستگی: نیمه صدفی – نامنظم، جلا: شیشه ای، رخ: کامل- مطابق با، سیستم تبلور: مونوکلینیک و در رده‌بندی کربنات است و منشأ تشکیل آن دریاچه‌های شور است. ترونا در آفریقا، کانادا، ترکیه و آمریکا وجود دارد.

ترونا: صنایع شیشه کاویان جام
ترونا: صنایع شیشه کاویان جام

در حقیقت، شـیشه، مایعی است که بسیار سرد گردیده و در حرارتی پایین‌تر از  نقطه انجماد آن، در حالت مایع قرار دارد.

بطور کلی شیشه، جسمی شفاف است که نور به خوبی از آن عبور و پشت آن به وضوح قابل رویت می‌باشد.

شیشه از نظر ساختمان مولکولی، در حالت جامد آرایش مولکولی نامنظم دارد.

شیشه ساختمانی چیست؟

این شیشه‌ها به دلیل مواد اولیه مختلف و البته فرآیند تولید متفاوتی که دارند بسیار مقاوم و مستحکم هستند و در نتیجه ایمنی افراد را حفظ می‌کنند. همین ویژگی‌ها است که باعث می‌شود از این شیشه در موارد بسیاری استفاده شده و کاربری بالایی داشته باشد. با این حال بهتر است سعی کنید این شیشه را از تولیدکننده‌های باکیفیت تقاضا کنید تا ایمنی شما به خوبی حفظ شده و در کنار آن نیز عناصر زیبایی‌شناختی لحاظ شود.

صنایع شیشه کاویان جام
صنایع شیشه کاویان جام

ساختمان‌ها از مصالح متفاوتی ساخته می‌شوند که شیشه نیز یکی از اصلی‌ترین آن‌ها محسوب می‌شود. با این وجود شیشه‌ای که در ساختمان‌ها استفاده می‌شود تفاوت‌های بسیاری با سایر شیشه‌ها دارد. شیشه ساختمان از نظر شفافیت، جذب نور، مقاومت در برابر اتلاف حرارت یا عایق بودن در برابر صوت و حتی ضربه، از سایر شیشه‌ها بسیار متمایز هستند. به همین دلیل است کاربردهای بسیاری برای این نوع از شیشه می‌توان نام برد. این شیشه‌ها از نظر ضخامت و رنگ نیز بسیار متفاوت هستند و در فرآیند تولید از موادی مانند ماسه؛ آهک، سودا، سیلیکات سدیم، آلومینیوم و سایر مواد شیمیایی ساخته می‌شود.

تاریخچه پیدایش و تولید شیشه

واژه شـیشه از پارسی میانه و از واژه شیشای گرفته شده‌است.این ماده به عنوان یک ابزار تجملاتی باقی‌ماند و فروپاشی‌ها و رویدادهایی که در پایان عصر برنز رخ داد، باعث توقف گسترش شـیشه گردید. گسترش بومی روش‌های ساخت شـیشه در آسیای جنوبی در حدود ۱۷۳۰ پیش از میلاد آغاز شد.

تاریخچه صنعت شیشه
تاریخچه صنعت شیشه

قدیمی‌ترین شیشه طبیعی در ایران متعلق به هزاره دوم پیش از میلاد است.نمونه‌هایی از هزاره دوم تا مقارن میلاد مسیح شامل عطردان‌ها، النگوها، تندیس‌ها و کاسه‌ها و تنگ‌های متعدد بدست آمده می باشد. در حفاری‌های چغازنبیل مربوط به دوره پیش از تاریخ، بطری‌هایی شیشه‌ای یافت گردیده است، که نشان از وجود شـیشه در ایلام کهن دارد.

استفاده شیشه در هنر معماری:

انسان‌های اولیه توانستند با صیقل دادن سنگ، کاربردهای بسیار زیادی برای آن بیافریند. چاقو و نیزه، اولین اختراعات بشر بوده است. اما پس‌ از آن سنگ‌های گدازه‌های آتش‌فشانی، نظر آنها را به خود جلب کرد. با توجه به شواهد تاریخی موجود، می‌توان تاریخچه شـیشه را مورد بررسی قرار داد.

گدازه‌های آتش‌فشانی که بیشتر آنها شفاف و براق بود، پایه‌گذار استفاده از سنگ برای ساخت آن گردید. سیلیس با خاصیت بلورین خود، ماده اولیه ی شـیشه گردید. در قرن‌ها و زمان‌های بسیار قدیم که شـیشه بصورت گسترده یافت و استفاده نمی‌شد، از شـیشه بعنوان وسیله‌های تزیینی و ظروف خانگی استفاده می گردیده است.

با یافته های موجود می دانیم که ده ‌هزار سال پیش از میلاد مسیح در کشور مصر یا سوریه، یک نوع شیشه ساخته شده است. حدود 300 سال پیش از میلاد  مسیح در کشورمصر، شیشه گران از ماسه و سود، شیشه می‌ساختند. امروزه در موزه بریتانیا، قدیمی‌ترین ظروف شیشه‌ای را می‌توان دید که بیش از 70 سال پیش از میلاد در کشور رم ساخته و اکنون نگهداری می شوند. بعدها در قرن های 11 و 12 میلادی، مسلمانان در تکمیل هنر شیشه سازی تلاش نمودند. در سده 13 میلادی اروپائیان، شیشه‌های رنگی را جهت تزئین کلیساها ساختند. در اوایل سده 19 ماشین شیشه‌سازی ساخته شد و صنعت شیشه سازی رونق گرفت.

امروزه، با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی، شیشه جایگاهی والا پیدا کرده و در مصارف گوناگون در خدمت انسان است. این ماده، نه ‌تنها در تولید ظرفهای خوراکی ما کاربرد دارد، بلکه در وسایل نقیله از جمله اتومبیل، هواپیما و غیره کاربرد دارد. از دیگر موارد مصرفی شیشه می توان در عدسی عینک، وسایل شیشه‌ای، درب ها و پنجره ها، صنایع ساختمانی و… نام برد.

نقش صنعت شیشه در معماری - کاویان جام
نقش صنعت شیشه در معماری – کاویان جام

مراحل ساخت شیشه های ساختمانی:

مراحل تولید شیشه - کاویان جام
مراحل تولید شیشه – کاویان جام
  1. مواد اولیه ساخت:

مواد اصلی شامل ماسه سیلیس، اکسید کلسیم، منیزیم و سودا در مقدارهای استاندارد مشخص و با همدیگر مخلوط می گردند. شیشه بازیافتی نیز به این ترکیب اضافه می شود. استفاده از شیشه بازیافتی مصرف انرژی را کاهش می دهد. ترکیب مواد توسط دستگاه های مخصوص بررسی می گردد تا همه چیز با موفقیت به مرحله نهایی رسد.

  1. ذوب مواد:

مواد خام ترکیب شده از یک سیلو به یک کوره منتقل و در آنجا با حرارت بالا ذوب می شوند. درجه حرارت در کوره تا 1600 درجه سانتیگراد می رسد.

  1. کاربرد قالب های حلبی:

شیشه ذوب شده که دمایی حدود 1000 درجه سانتیگراد دارد را روی یک قالب قلع مذاب می ریزند. از این طریق شیشه ای با ضخامت بین 5 تا 6 میلی متر تولید می گردد. با استفاده از ماشین‌های رولی، می‌توان ضخامت شیشه را در محدوده 1.9 میلی‌متر تا 19 میلی‌متر نیز افزایش داد. شیشه و قلع از لحاظ ساختار شیمیایی با هم متفاوت هستند و به این دلیل به یکدیگر نمی چسبند.

  1. مرحله خنک شدن شیشه:

هنگامی که شیشه را از قالب که حدود 600 درجه دما دارد، خارج می کنیم، فرایند خنک شدن شیشه آغاز می گردد. سپس به وسیله غلتک ها از روی شیشه رد شده و سطح آن را کاملا صاف می کنند. با فرآیند آنیل کردن شیشه، تنش های داخلی را اصلاح کرده و امکان برش و کار کردن با آن را به روشی قابل پیش بینی فراهم می کند و صافی شیشه را تضمین می گردد.

  1. نظارت و بررسی کیفی:

پس از پایان مرحله خنک شدن، شیشه تحت بررسی های کیفی دقیق قرار می گیرد. سپس به ورق هایی با اندازه های متفاوت، برش داده شده و برای حمل و نقل آماده می شوند.

انواع کوره:

انواع کوره - کاویان جام
انواع کوره – کاویان جام

در کارخانجات صنعتی جهت تولید شیشه از دو نوع کوره‌ استفاده می گردد:

 1.کوره بوته‌ای:

این نوع کوره ها توانایی تولید 2 تن خمیر شیشه و تولید شیشه در مقدار کم در جهت حفاظت از کوره در برابر احتراق مناسب است. کوره‌های بوته‌ای از جنس خاک رس و پلاتین هستند.

 2.کوره‌ مخزنی:

این نوع کوره ها از جنس بلوک‌های نسوز هستند که مواد از بالای مخزن بزرگ وارد کوره می گردد. دمای کوره‌ها با گاز یا برق افزایش یافته و گرم می‌شوند. برای کاهش دمای دیواره کوره‌ها و همچنین جهت جلوگیری از ذوب و پوساندن آن، از لوله‌های خنک کننده آب که در اطراف کوره قرار داده می‌شود، استفاده می گردد. بعد از بی‌رنگ کردن و خارج کردن هوا و گاز موجود داخل شیشه، برای کاهش میزان شکننده بودن و نیز مقاوم شدن آن، به کوره ی دیگر با دمای بسیار پایین‌تر منتقل می‌گردد. با انجام برخی فرایندها تاب و موج شیشه را رفع می‌کنند. بعد از انجام مراحل تولید شیشه، شیشه تولید شده و آماده انتقال به بازار مصرفی می‌باشد.

مراحل مختلف تولید:

در طی ساخت شیشه از ترکیبات، تثبیت کننده ها و مواد خام گوناگونی از جمله سیلیس، دی اکسید بور، پنتا اکسید فسفر استفاده می گردد. به طور کلی ترکیبات اصلی شیشه عبارتند از:

ماسه

آهک

کربنات سدیم

فرآیند تولید شیشه:

1.مواد خام
فرآیند شیشه شناور با مخلوطی از مواد خام شامل مواد اصلی ماسه سیلیس، خاکستر سودا، سنگ آهک و دولومیت آغاز می شود.

مواد خام تولید شیشه - کاویان جام
مواد خام تولید شیشه – کاویان جام

تهیه مواد اولیه و تبدیل آن‌ها به پودرهایی با دانه‌های 0.1 تا 2 میلی‌متری.

مخلوط کردن مواد به نسبت‌های مورد نیاز با 4 تا 5 درصد آب و انتقال مخلوط به کوره برای ایجاد ترکیب شیمیایی شیشه.

2.ذوب شدن
مخلوطی متشکل از حدود 80 درصد از این مخلوط و تقریباً 20 درصد گلوله شیشه ای (شیشه قراضه با استفاده مجدد داخلی) به یک کوره وارد می شود و در دماهای بسیار بالا ذوب می شود. پس از اختلاط طولانی، حباب‌ها آزاد می‌شوند و روبان شیشه‌ای مذاب روی حمامی از قلع مایع شناور می‌شود تا سطوح مسطح و موازی را به طور موثر تسهیل کند.

مرحله ذوب شدن - کاویان جام
مرحله ذوب شدن – کاویان جام

ذوب کردن مخلوط در کوره جهت ایجاد خمیر شیشه.

3.شکل دادن
قلع از نظر شیمیایی با شیشه واکنش نشان نمی دهد و از نظر چگالی مواد و دمای ذوب با فرآیند تولید شیشه هماهنگ است. در داخل حمام قلع، ضخامت نوار شیشه ای ایجاد می شود.

مرحله شکل دادن - کاویان جام
مرحله شکل دادن – کاویان جام

4.مرحله خنک کردن:

در امتداد یک لهر بازپخت، دمای شیشه در نزدیکی دمای کارخانه به تدریج کاهش می‌یابد و این امکان را فراهم می‌کند تا مواد را در ورق‌های انبار صنعتی برش داده و ذخیره کنند.

مرحله خنک کردن - کاویان جام
مرحله خنک کردن – کاویان جام

ویژگی‌های شیشه عبارت‌اند از:

شیشه در برابر سرما و گرما به ‌راحتی قابلیت انبساط و انقباض را دارد.

انتقال صدا در شیشه، بستگی به ضخامت شیشه و نوع اتصال آن به پنجره دارد. اگر از ترکیب لاستیک و فریم استفاده شود صدا  کمتر عبور می‌کند.

وقتی نوری به شیشه می‌تابد مقداری از آن بازتاب، مقداری جذب و بقیه وارد فضا می‌شود. ضریب انتقال در شیشه‌های مختلف متفاوت است.

ضخامت شیشه از 4 میلی متر کمترین تا بیشترین ضخامت 19 میلی متر می رسد.

انواع شیشه عبارتند از :

انواع شیشه - کاویان جام
انواع شیشه – کاویان جام

شـیشه سکوریت

شـیشه نشکن

شـیشه ضد گلوله

شـیشه انعکاسی

شـیـشه جام

شـیشه مشجر

بلوک شیشه‌ای

شـیشه مسلح

شـیشه لمینت

شـیشه های ایمنی

شـیشه ‌‌های خم

شـیشه اسپایدر

شـیشه ساده

شـیشه رنگی

شـیشه مشجر و سند بلاست

شـیشه فلوت

شـیشه مات شونده برقی

شـیشه ضد آتش (پیرکس)

شـیشه عایق یا دوجداره

شیشه نانو یا هوشمند

شـیشه سکوریت:

شیشه سکوریت یکی از پرکاربردترین مواد ساختمانی در زمینه ساخت و نصب شیشه در دکوراسیون داخلی است. از آنجا که شیشه سکوریت دارای ویژگی های منحصر به فردی مانند مقاومت در برابر ضربه، حرارت و حتی شوک حفرات می باشد، بسیاری از مردم در انتخاب آن به عنوان یک گزینه ایده آل برای استفاده در ساختمان های خود، مغازه ها و مکان های تجاری تمایل دارند.

شیشه سکوریت به دلیل بزرگ بودن ابعاد خود، برای حمل به محل نصب باید از ماشین های مخصوص حمل شیشه استفاده کرد، زیرا این ماشین ها دارای تجهیزات ایمنی مناسبی برای حمل این نوع شیشه ها می باشند. همچنین برای نصب شیشه های سکوریت، باید از یراق آلات مطمئن و با کیفیت استفاده شود.

در هنگام تولید شیشه سکوریت، شـیشه خام را مجددا تا حدود ۷۰۰ درجه سانتیگراد حرارت داده و بعد بطور ناگهانی و تحت شرایط خاص و کنترل شده‌ای سرد می نمایند. این عمل باعث افزایش مقاومت شـیشه (حدود ۳ الی ۵ برابر) در مقابل ضربه و نیز شوک‌های حرارتی می‌گردد. این شیشه‌ها در صورت شکستن، به ذرات ریز و مکعب شکل تقسیم می‌شوند که آسیب رسان نیستند. از این نوع شـیشه در ویترین فروشگاه‌ها، درهای شیشه‌ای و پنجره‌های جانبی اتومبیل‌ها و غیره استفاده می‌گردد.

شـیشه نشکن:

این نوع شیشه‌ها شامل دو یا چند لایه اند که بوسیله ورقه‌هایی از نایلون شفاف، تحت حرارت و فشار به هم متصل می‌شوند. همچنین بعضی از انواع شیشه‌های طلق‌دار به عنوان عایق صوتی، جاذب حرارت، کاهنده شفافیت و شـیشه ایمنی بکار برده می‌شوند. هنگامی که چنین شیشه‌هایی می‌شکنند، خاصیت کشسانی نایلون، مانع از پخش و پراکندگی ذرات شـیشه می‌گردد.

از جمله کاربردهای شیشه‌های نشکن، در خودروها و ویترین مغازه‌هایی که اشیاء گران قیمت می‌فروشند استفاده می‌گردد. ممکن است شیشه نشکن را از جنس شیشه سکوریت نیز بسازند.

شـیشه ضد گلوله:

از ترکیب چند لایه شیشه ی سکوریت و یا نشکن، شیشه ضد گلوله ساخته می شود. به این صورت که از یک نوع پلاستیک سخت به نام پلی کربنات در عمل لایه‌سازی و بین لایه‌های شـیشه استفاده می‌کنند. به همین دلیل شیشه ضد گلوله ضخیم‌تر و کلفت‌تر از شیشه معمولی است. در هنگام اصابت گلوله به داخل شـیشه، از نیروی آن کاسته و در میان شـیشه متوقف می‌گردد.

شـیشه انعکاسی (بازتابنده):

در این نوع شیشه‌ها، یک سطح شـیشه با یک پوشش منعکس کننده ی نور و حرارت از جنس فلز یا اکسید فلزی دارای این خاصیت پوشانده می‌شود. این نوع شیشه‌ها، نور خورشید را منعکس نموده و در کاهش حرارت و درخشندگی نور موثر هستند.

اگر در روشنایی روز از بیرون به شیشه انعکاسی نگاه کنیم، مشاهده می‌کنیم تصاویر اطراف مانند آینه باز می‌تاباند و اگر از داخل به بیرون نگاه کنیم، شـیشه کاملا شفاف خواهد بود. شب ها دید مذکور برعکس است، یعنی شـیشه از خارج، شفاف و از داخل، مانند آینه است.

این شـیشه با انعکاس نور خورشید، حرارت ناشی از تابش نور خورشید را بطور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد. در نتیجه، باعث صرفه جویی در هزینه‌های احداث، راه اندازی و نگهداری سیستم‌های تهویه و تبدیل می‌شود.

شیشه‌هایی که کاربرد زیادی در معماری دارند عبارت است از:

شـیشه جام

شـیشه سکوریت

شـیشه مشجر

شـیشه رفلکسی و غیره

شـیشه جام:

این شـیشه دارای سطحی سیقلی و صاف بوده که از طریق عبور خمیر، بین دو غلتک و یا با عبور از روی قلع مذاب، تولید می‌شود. ابعاد این نوع شـیشه ها، خارج از استاندارد است.

هنگامی که نیاز به یک شـیشه با ابعاد بزرگ باشد، از شیشه‌های جام استفاده می‌کنند. سپس با ماشین‌های مخصوص آن را حمل می‌کنند که آسیب نبیند و سالم به محل نصب برسد.

شـیشه مشجر:

شیشه مشجر به علت داشتن طرح و ناهمواری روی خود، نور به طور یکنواخت از خود عبور نمی‌دهد و تصویر واضحی از آن سوی شـیشه ارائه نمی‌دهد. در ساخت این نوع شـیشه، در مرحله شکل دهی شیشه از غلتک‌های برجسته، نقش‌دار و شکل‌دار استفاده می‌کنند.

شیشه مشجر در معماری و تزئینات داخلی استفاده می‌شود. همچنین در پارتیشن و شیشه‌های گلخانه‌ای نیز استفاده می‌شود و کاربرد دارد. این نوع شیشه‌ها، دارای طرح‌ها و شکل‌های مختلفی هستند و در بازار عرضه می‌شود.

برای مثال:

برفی، بازو بندی، ذره بینی، طرح فرانسه و سیمی، برگ بیدی و هزاران طرح دیگر

همچنین در ضخامت‌های ۴، ۵، ۶ ، ۸ و ۱۰ میلیمتر، وجود دارد.

بلوک شیشه‌ای:

بلوک شیشه‌ای در انواع مختلفی اعم از ساده، طرح‌دار، تزئینی و.. ساخته می‌شود. این بلوک‌های شیشه‌ای نه تنها نور را عبور داده، بلکه عایق حرارت و صوت نیز هستند. ابعاد آنها معمولا مشخص است: ۲۰ در ۲۰، ۳۰ در ۳۰ و با ضخامت ۱۰ سانتیمتر می باشد.

این بلوک‌ها را از طریق دمش، مانند بطری سازی از طریق قالب‌سازی تو خالی یا با جوش زدن لبه‌های دو قطعه نیم بلوک دایره شکل و پرس کردن آنها بهم، تولید می‌کنند. انتخاب درست و مناسب رنگ و طرح بلوک‌های شیشه‌ای و نصب آنها نقش بسزایی در زیبایی معماری ساختمان ایجاد می‌کند.

شـیشه مسلح:

کاربرد شیشه مسلح آن است که برای جلوگیری از خرد شدن و شکستن شـیشه در هنگام ضربه دیدن، داخل آن شبکه‌ای از سیم‌های فولادی قرار می‌دهند. این سیم‌ها در دو لایه خمیر شیشه قرار دارد. این نوع شیشه‌ها، بیشتر برای در‌های ورودی، درهای آسانسور، موتور خانه‌ها، کارگاه‌ها و هرجایی که خطر پودر شدن و شکستن شـیشه باشد، نصب می گردد.

با وارد شدن شیشه‌های جدید که کارایی بهتری از شیشه های سیمی یا شیشه های مسلح که هم ضدحریق و هم خصوصیت ضد ضربه دارند، در بازار، بحث ناکارآمد بودن شـیشه سیم‌دار بسیار جدی‌تر شده است.

شـیشه لمینت:

برای تهیه این نوع شیشه‌ها، شیشه‌های جام را با استفاده از چسب‌های رزینی و مخصوص با فشار زیاد به هم می‌چسبانند. کارخانه‌ها، برای نقش‌دار کردن این نوع شیشه‌ها، معمولا در میان دو قطعه شـیشه جام، لایه پلاستیک طرح دار قرار می‌دهند.

شیشه لمینت نسبت به بقیه شیشه‌ها، از امنیت بالاتری برخوردار است. معمولا وقتی شیشه‌های معمولی در اثر ضربه می‌شکنند، به قطعات درشت و بسیار برنده‌ای تبدیل می‌شوند که خطرات جانی و مالی دارند. در صورتیکه، شیشه‌های لمینت در هنگام شکستن، وضعیت بهتری نسبت به شیشه‌های دیگر دارد.

شیشه‌های لمینت سه ویژگی بارز و مهم دارند:

عایق حرارتی اند

کاهش آلودگی صوتی

بالاتر بودن امنیت

شیشه سکوریت در هنگام ضربه به هیچ وجه نمی‌ریزد و روی طلق باقی می‌مانند.

شـیشه ایمنی:

شیشه ایمنی، به سختی می‌شکند و در مقابل نیروهای ناشی از ضربه، انفجار، باد و زلزله مقاومت بالایی دارند. در صورت شکستن به تکه‌های کوچکی تبدیل می‌شود که برندگی شـیشه عادی را ندارند و خسارت جانی و مالی حادثه را به حداقل می‌رسانند.

این نوع شیشه‌ها پس از فرآیند سخت سازی ۵ الی ۶ برابر نسبت به شیشه‌های معمولی مقاوم‌تر می‌شوند. ایجاد تغییرات بعدی روی شیشه‌های ایمنی دشوار و در اکثر مواقع غیر ممکن است. لذا در تهیه نقشه مورد نیاز بایستی دقت کافی به عمل آید.

در ضمن حین انجام پروسه سخت‌سازی، این قابلیت وجود دارد تا محصول به شکل خم استوانه‌ای نیز باشد. البته در این زمینه محدودیت‌هایی جهت ضخامت و شعاع دایره وجود دارد.

شیشه‌های درب‌های ورودی مغازه‌ها از این نوع است.

شـیشه خم:

شیشه ‌خم، بیشتر به منظور تحقق ایده‌های مهندسین معمار و طراحان نمای ساختمان‌ها تولید می‌گردد. و باعث افزایش فضا، زیبایی، جذابیت و نیز مقاومت بیشتر می‌شوند.

ایجاد تنوع در فضا، استفاده از فضای بدون استفاده و ایجاد هارمونی و هماهنگی در دید از ویژگی‌های منحصر به فرد این نوع شیشه‌ها می‌باشد.

شـیشه اسپایدر:

در برخی نماهای ساختمان، از شیشه اسپایدر استفاده می‌شود به نحوی که در نمای ساختمان هیچ فریمی مشخص نمی‌باشد. در اینگونه موارد با توجه به طرح مورد نیاز و وزن شیشه و ارتفاع آن، از اسپایدرهای مخصوص استفاده می‌شود. بدین وسیله نماهای یک دست شیشه‌ای بسیار زیبا ایجاد می‌شود.

شـیشه ساده:

شیشه ساده بی رنگ بوده و از هر سه نوع ۴ در ۴، ۴ در ۶ و ۶ در ۶ از آن در بازار موجود است.

شـیشه رنگی:

این نوع شیشه‌ها از یک جداره شیشه ساده و یک جداره شیشه رنگی تشکیل شده‌اند. از این نوع شـیشه فقط نوع ۴ در ۴ و ۴ در ۶ وجود دارد و نوع ۶ در ۶ به دلیل قیمت بالای شیشه رنگی ۶ میل وجود ندارد.

شـیشه سند بلاست:

شیشه سندبلاست یک نوع شیشه است که برای مخفی کردن فضاهای خصوصی استفاده می‌شود. این نوع شیشه مات بیشتر در اماکن خصوصی مانند حمام‌ها، اتاق‌های خواب، وسایل نورپردازی و حتی درب‌ها استفاده می‌شود. شیشه سندبلاست قابلیت پوشاندن شفافیت شیشه و جلوگیری از دید داخل و خارج را دارد، در نتیجه همه چیز در این فضاها از نظر دیگران مخفی می‌شود.

شیشه سندبلاست، در حقیقت، یک نوع شیشه سکوریت 10 میل با ویژگی های فوق العاده است. این شیشه با مقاومت بالا، به یکی از محصولات پر کاربرد و پرطرفدار در صنعت ساخت و ساز تبدیل شده است. از آنجایی که شیشه سندبلاست آسان به صورت مات شده است، مناسب برای اماکنی است که نیاز به محافظت از حریم خصوصی دارند مناسب است.

از جمله اماکنی که شیشه سندبلاست می تواند به آنها زیبایی و امنیت بخشد، می توان به درب اتاق ها، فروشگاه ها، ادارات، مراکز vip، سالن های آرایش، مراکز درمانی، اتاق های سرور و خلاصه تمامی جاهایی که نیاز به حفظ حریم خصوصی دارند، اشاره کرد. با نصب شیشه سندبلاست در این اماکن، می توانید از دیده شدن از بیرون جلوگیری کنید و همچنین امکاناتی مانند نورگیری و زیبایی را به این مکان ها اضافه کنید.

شیشه سندبلاست، با ویژگی های فوق العاده اش، امکانات و مزایای بیشماری برای شما فراهم می کند. از جمله این امکانات می توان به مقاومت بالا در برابر ضربه، ضریب انعکاس نور کم، حفظ حریم خصوصی، مقاومت در برابر شوک حرارتی و امکان نصب آسان اش اشاره کرد. این ویژگی ها باعث محبوبیت و پرطرفداری شیشه سندبلاست در بازار شده است.

برخلاف شیشه های شفاف استفاده از شیشه سندبلاست همراه با خصوصیت‌های مختلفی است که جذابیت زیادی برای کاربران دارد. یکی از این خصوصیت‌ها طرح و رنگ بر روی شیشه است که تنوع و زیبایی بصری فراوانی به شیشه می‌بخشد. برای تولید شیشه سندبلاست از پروسه مات کردن یا آب‌بری شیشه استفاده می‌شود. در این فرایند، با استفاده از ابزارهایی مانند شن و ماسه و جریان هوا، بخش‌هایی از سطح شیشه پوشیده شده و مات می‌شود.

استفاده از شیشه سندبلاست در محیط‌های خصوصی از مزایای بسیاری برخوردار است. از جمله این مزایا می‌توان به حفظ حریم خصوصی کاربران، ایجاد زیبایی و جذابیت بصری، جلوگیری از امید برنده شدن فضاها، کنترل نور و حرارت و همچنین جلوگیری از اختلال‌های صوتی اشاره کرد. هر چند که از جنبه بصری جذابیت بالایی دارد، اما شیشه سندبلاست نیز به عنوان یک عنصر ایمنی محسوب می‌شود زیرا جلوه مات آن از نیازهای اساسی مردم برای محافظت از اختصاصیت‌های خود استفاده می‌کند.

از دیگر کاربردهای شیشه سندبلاست می‌توان به استفاده در دکوراسیون داخلی و خارجی مانند درب‌ها، پنجره‌ها، پارکت‌ها و حتی در طراحی داخلی ادارات اشاره کرد. این نوع شیشه به دلیل خصوصیات منحصر به فرد خود برای خلق فضاهای زیبا و جذاب با استفاده از نوآوری و خلاقیت مورد استفاده قرار می‌گیرد. شیشه سندبلاست همچنین به جلوه زیبایی و کلاسیکی محیط‌های خاص افزوده و باعث ایجاد حس دلپذیری برای کاربران می‌شود.

شـیشه فلوت:

شیشه فلوت یا شیشه تخت، اولین حالت شـیشه تولید شده می‌باشد. این نوع شیشه، در ضخامت‌های مختلف از ۲ میلیمتر تا بیش از ۲۰ میلیمتر تولید و عرضه می‌شود. به صورت متداول ضخامت‌های ۸ – ۴ میلیمتر در ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شیشه فلوت به دلیل روش تولید خاص خود، اغلب بدون موج و خمیدگی می‌باشد، به همین دلیل در ساختمان‌ها و بخصوص پنجره‌ها کاربرد فراوانی دارد.

شیشه فلوت را می‌توان به صورت اولیه و یا به صورت فرآوری شده و افزایش کارایی‌های جدید مورد استفاده قرار داد.

شـیشه مات شونده برقی:

نوع جدید شیشه‌ها، شیشه مات شونده برقی یا شیشه هوشمند می‌باشد. این نوع شیشه‌ها، اغلب به صورت لمینت بوده و همه ویژگی‌های شیشه لمینت را دارا می‌باشند. علاوه بر این با طلق PDLC موجود بین دو شـیشه، امکان مات و یا شفاف شدن در کسری از ثانیه با استفاده از جریان برق را دارا هستند.

شیشه‌های مات شونده برای ایجاد حریم خصوصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. و می‌توانند نقش بسزایی در طراحی‌های نوین ساختمانی داشته باشند.

شـیشه ضد آتش یا پیرکس:

شیشه پیرکس یا شیشه ضد آتش، در مقابل حرارت، مقاومت زیادی دارند. معمولا از آنها به عنوان ظروف آزمایشگاه و آشپزخانه و یا در جلوی بخاری‌های دیواری و اجاق‌ها استفاده می‌نمایند.

شـیشه دوجداره:

شیشه دوجداره، از دو لایه ساده و گاهی رنگی که به موازات یکدیگر قرار گرفته‌اند و لبه‌ها یا درزهای آنها هوابندی شده است، تشکیل شده‌اند. فضای بین آنها با مواد خشک کننده‌ای مانند سیلیکاژل، پُر و یا در بعضی از موارد بین دو لایه، خلاء ایجاد می‌شود.

این نوع شـیشه که عایق گرما، سرما و صداست، در بسیاری از ساختمان‌ها مانند فرودگاه‌ها، هتل‌ها و بیمارستان‌ها بکار می‌رود.

شیشه دوجداره از به هم چسباندن یک یا چند قاب شیشه‌ای موازی برای به وجود آوردن یک واحد غیر قابل نفوذ تشکیل می‌شود. که بین این دو شـیشه گاز آرگون تزریق می‌شود. تزریق گاز آرگون در شیشه‌های دوجداره بسیار کاربردی و مهم است.

گاز آرگون، علاوه بر کاهش رسانایی گرمایی بین دو شیشه درب پنجره دوجداره UPVC با کمتر کردن مقدار همرفت در فضای دو شـیشه از اتلاف گرمایی بیشتر جلوگیری می‌کند. میزان غلظت گاز آرگون در شیشه‌های درب و پنجره دوجداره باید بیش از ۷۵ درصد باشد تا از کیفیت لازم برخوردار باشند.

مراحل تولید شیشه دوجداره:

برش اتوماتیک شیشه‌ها در اندازه مناسب با دستگاه‌های اتوماتیک

خم کاری قاب‌های آلومینیوم

قاب‌های آلومینیومی مورد مصرف در فرایند تولید شیشه‌های دوجداره درب و پنجره یو پی وی سی، با تنوع رنگ فراوان از آلیاژ مخصوصی ساخته شده‌اند.

آنها به راحتی قابل خم شدن می‌باشند.

تزریق مواد رطوبت‌گیر

تزریق مواد رطوبت‌گیر با توجه به شرایط زیر انجام می‌گیرد:

میزان تزریق مواد توسط دستگاه انجام می‌شود.

تزریق Desicant در شرایط بسته و تخلیه شده از هوا صورت می‌گیرد تا قابلیت جذب رطوبت هوای بین دو جداره‌های شیشه برای این ماده باقی بماند و این مواد قبل از استفاده اشباع نشود.

شستشوی شیشه دوجداره با استفاده از مواد شوینده خاص و آب مقطر

خشک کردن شیشه دوجداره بدون هیچگونه لکه‌ای

سیستم نصب قاب آلومینیومی

روش‌های مات کردن شیشه:

از مهم‌ترین و پرکاربردترین روش‌ها برای به تولید شیشه‌های مات‌ می‌توان روش‌های زیر را نام برد:

استفاده از برچسب‌های شـیشه مات کن

استفاده از اسپری مات‌کننده شـیشه

مات کردن به روش سند بلاست

مات کردن از طریق اسید شوری

خواص نمای شیشه‌ای:

بالا بردن امنیت و ایمنی ساختمان

کنترل کننده صدا

جلوگیری از عبور اشعه ماوراء بنفش

بهره وری از انرژی خورشیدی

تنوع در رنگ

نمای شیشه‌ای نسبت به نماهای دیگر دارای بار مرده کمتری است

کاهش هزینه

شیشه نانو یا هوشمند:

نانو شیشه یکی از انواع شیشه‌های هوشمند است که امروزه طرفداران زیادی دارد و در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرد. خاصیت آبگریزی و مقاومت در برابر ضربه تنها چند نمونه از این ویژگی‌ها هستند که باعث می‌شود طراحان و سازندگان بسیاری از آن استقبال کنند. اگر قصد خرید و استفاده از نانو شیشه را دارید، این مقاله را بخوانید تا با چیستی و ویژگی‌های این محصول مدرن بیشتر آشنا شوید.

این نوع شیشه امروزه به راحتی در دسترس هستند. علت نام‌گذاری این محصول به نانو آن است که روی سطح این شیشه، ساختار متخلخلی در مقیاس نانو به وجود آمده که موجب مقاومت در برابر خراشیدگی شده و خاصیت آبگریزی پیدا می‌کند. به همین دلیل به نام نانو شیشه آبگریز نیز شناخته می‌شود. همین ویژگی‌ها باعث شده تا نانو شیشه با شیشه‌های معمولی و سایر انواع شیشه متفاوت شود و کاربردهای فراوانی پیدا کند.

فرق شیشه نانو و نانو شیشه چیست؟

شاید تصور کنید که نانو شیشه همان شیشه نانو است؛ اما این دو محصول به طور کلی متفاوت هستند. البته هردو خواص آب گریزی دارند؛ به این معنا که آب روی آن‌ها پخش نشده، بلکه به صورت قطراتی از روی سطح شیشه سر می‌خورد و کنار می‌رود. اما در موارد زیر با یکدیگر تفاوت دارند.

شیشه‌ نانو همان شیشه معمولی است که روی آن، یک لایه پوشش آبگریز قرار داده می‌شود. این لایه شیشه را به خاصیت آبگریزی مجهز می‌کند. در حالی که نانو شیشه، خود شیشه‌ای است که از ابتدای تولید دارای ساختار متخلخل نانومتری است و در نتیجه از بیس خاصیت آبگریزی دارد.

تنها ویژگی خاص شیشه نانو آبگریزی آن است؛ در حالی که مزایای استفاده از نانو شیشه بسیار متعدد است و آبگریز بودن فقط یکی از آن‌هاست.

از شیشه نانو تنها در مواردی استفاده می‌شود که ویژگی آبگریز بودن مدنظر باشد؛ اما نانو شیشه‌ها در انواع صنایع کاربرد دارند. برای مثال، از شیشه نانو سرامیک در صنعت خودروسازی استفاده می‌شود.

نحوه تولید نانو شیشه

ذرات نانو سیلیس، اصلی‌ترین ماده تشکیل دهنده نانو شیشه هستند. به همین دلیل در مرحله اول تولید که مواد اولیه باید آماده شوند، سیلیس و سایر مواد معدنی به خوبی پودر شده و سپس با یکدیگر ترکیب می‌شوند. مواد ترکیب‌شده برای این که به حالت مایع درآمده و قابلیت شکل پذیری داشته باشند، به کوره‌هایی با دمای بسیار بالا منتقل شده و ذوب می‌شوند.

زمانی که مواد به دمای ذوب می‌رسند، طی فرایندی خاص بلافاصله سرد می‌شوند. همین کار باعث می‌شود تا مولکول‌ها تغییر شکل داده و بتوانند به حالت جامد و به‌شکلی متفاوت از شکل اولیۀ خود درآیند و از نظر ظاهری، شکل شیشه‌ای به خود بگیرند.

برای ایجاد خواص بیشتر، اغلب در ترکیبات مواد اولیه ذرات دیگری به عنوان بهبوددهنده نیز اضافه می‌شود. در نهایت وقتی شیشه به شکل اصلی خود درآمد، با کمک تراشکاری یا سایر فرایندها مراحل نهایی تولید خود را طی می‌کند.

انواع نانو شیشه

نانو شیشه انواع زیادی دارد که هر کدام از آن‌ها ویژگی‌های خاصی را برای کاربران به همراه می‌آورند. آشنایی با انواع این محصول می‌تواند به شما کمک کند تا انتخاب بهتری داشته باشید و گزینه مناسبی برای محل مورد نظر خود انتخاب کنید. این نمونه‌ها عبارت هستند از:

شیشه‎‌های خود تمیز شونده:

شیشه خود تمیز شونده یکی از انواع نانو شیشه است که در ساخت آن از ذرات دی اکسید تیتانیوم استفاده می‌شود. وجود این ماده باعث می‌شود تا هیچ لکی روی آن ننشیند و از طرفی دیگر، خاصیت ضدعفونی نیز داشته باشد.

ذرات دی اکسید تیتانیوم، به صورت یک لایه روی شیشه کشیده می‌شوند تا فرورفتگی‌های سطح شیشه را پوشانده و شیشه سطحی کاملا صاف و یک دست داشته باشد. این کار باعث می‌شود که قطرات آب در تماس با شیشه خود تمیز شونده وارد فرورفتگی‌ها نشده و از روی شیشه سر بخورد. این ویژگی برای قطرات روغن نیز اتفاق می‌افتد. در نتیجه شیشه نه دچار لک شده و نه چسبندگی روی آن ایجاد می‌شود.

شیشه ضد انعکاس:

یکی دیگر از انواع نانو شیشه، شیشه‌های ضد انعکاس هستند. این محصولات از چند لایه تشکیل شده‌اند که برای ساخت آن، یکی از این لایه‌ها در محلولی فرو می‌رود. این کار باعث می‌شود بیشترین میزان نور از شیشه عبور کند و علاوه‌بر ایجاد زیبایی، برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی و کاهش مصرف برق نیز مفید باشد.

شیشه ضد آفتاب:

نانو شیشه ضد آفتاب به روش‌های مختلفی تولید می‌شود که شیشه هوشمند فتوکرومیک معروف‌ترین آن‌هاست. در طراحی اغلب ساختمان‌ها برای اینکه نور بیش از اندازه به داخل محیط وارد نشود، از شیشه های ضد آفتاب استفاده می‌شود؛ چراکه می‌توانند به سادگی میزان عبور نور را مدیریت کنند.

شیشه ضد آتش:

برای تولید این نانو شیشه ذرات سیلیس در میانه دو شیشه قرار می‌گیرد. علاوه بر اینکه به این روش می‌توانید ساختمان را در برابر حریق مقاوم سازی کنید، این امکان وجود دارد که اشعه ماورا بنفش و مادون قرمز نیز از آن عبور نکرده و در نتیجه از اتلاف بیش از حد انرژی صرفه جویی شود.

کاربردهای نانو شیشه چیست؟

نانو شیشه‌ها بسته به نوعی که دارند برای موارد متفاوتی تولید می‌شوند و کاربردهای بسیاری دارند. در صنایع بسیاری از این شیشه‌ها استفاده می‌شود و می‌توانند بسیاری از نیازها را برطرف کنند. صنایعی مانند خودروسازی و ساختمان‌سازی در راس این موارد قرار دارند.

با این وجود در صنعت الکترونیک و صنایع ضدعفونی نیز استفاده از این محصول پرکاربرد دیده می‌شود. البته برخی مواد مانند نانو شیشه کنسانتره می‌توانند سطوح عادی مانند بدنه خودرو را به سطحی آبگریز تبدیل کنند. دیگر موارد استفاده از نانو شیشه در صنعت عبارتند از:

صنعت خودروسازی: زمانی که در شیشه‌های خودرو از ذرات نانو استفاده می‌شود، نه‌تنها انعکاس نور کاهش می‌یابد و ایمنی بالاتر می‌رود، بلکه تاب‌آوری در برابر ضربات نیز بیشتر می‌شود. برچسب نانو شیشه ماشین از جمله مواردی است که از این تکنولوژی کمک می‌گیرد.

صنایع الکترونیک: سنسورها، ترانزیستورها و حتی دیودها از جمله مواردی هستند که با کمک ذرات نانو می‌توانند سرعت بیشتری به دستگاه‌های الکترونیکی بدهند و در نتیجه تاثیرگذاری بیشتری دارند.

صنعت پزشکی: برای ساخت لنزهای تماسی در چشم‌پزشکی نیز از نانو شیشه استفاده می‌‌شود. این محصول به لنز خاصیت ضد ویروسی و ضدباکتریایی می‌دهد و از آلوده‌شدن آن جلوگیری می‌کند.

صنعت ساختمان سازی: از این شیشه‌ها در پنجره‌های ساختمان استفاده می‌شود. به این ترتیب به عنوان عایق حرارتی و صوتی کاربرد دارند. شیشه نانو ساختمان یکی از مواردی است که در این صنعت به کار می‌آید و مزایای بسیار زیادی دارد.

چسب نانو شیشه ای: یکی دیگر از کاربردهای این صنعت است که می‌تواند بر روی هر سطحی چسبیده و ان را به سطحی نانو تبدیل کند.

حمل و نقل و نگهداری شیشه‌ها:

حمل و نقل و نگهداری شـیشه به این صورت است که حتما باید با دقت انجام شود تا مشکلی مانند لب پر شدن و شکستن شـیشه پیش نیاید.

جام‌های شـیشه باید با پوشال پوشانده شود و محکم بسته‌بندی شود و در جعبه‌های مقاوم چوبی قرار داده شوند.

بین هر دو عدد جام باید کاغذهایی قرار بگیرد تا از تماس دو عدد شـیشه با یکدیگر جلوگیری کند.

روی جعبه‌های بسته‌بندی که شـیشه درون آن قرار دارد، باید مشخصات شیشه مانند کارخانه‌ای که شـیشه را ساخته است، ضخامت شیشه، ابعاد شیشه ساخته شده، تعداد شیشه‌های درون بسته‌بندی و سایر ویژگی‌های مهم آن نوشته شود.

شیشه‌هایی که در ابعاد بزرگی هستند را باید با ماشین‌های حمل شـیشه مخصوص، نقل کرد تا آسیبی نبیند.

برای آسان شدن حمل جام‌های شیشه‌ای از ماشین‌های حمل و نقل لنگن دورف استفاده می‌کنند.

تمیز کردن شیشه:

شیشه‌ها یکی از متریال‌های اصلی در هر ساختمانی محسوب می‌شوند که بدون آن‌ها شاید بتوان گفت ساخت و ساز غیر ممکن است. با این حال فراموش نکنید که تمیز کردن شیشه اصلی‌ترین عاملی است که برای زیبایی به آن نیاز دارید و البته شاید در ظاهر ساده باشد؛ اما نیاز دارد تا به صورت اصولی انجام دهید. اگر قصد دارید شیشه‌های منزل، محل کار، ماشین و… خود را به راحتی تمیز کرده و برق بیندازید.

روش کار:

  1. مواد لازم را آماده کنید. این مواد شامل پارچه، اسپری و اسفنج است.
  2. لکه‌ها، گردو غبار یا هر جسم آلوده‌کننده بر روی شیشه را پاک کنید.
  3. لکه روی شیشه را با کمک چند پاف اسپری شیشه پاک کن خیس کنید و اجازه دهید کمی باقی بماند.
  4. با کمک یک اسفنج لکه را پاک کنید.
  5. به کل شیشه محلول پاک کننده بزنید.
  6. با یک دستمال تمیز شیشه را پاک کنید.

در صورتی که هنوز نتیجه رضایت بخش نبود از شماره 3 به بعد را دوباره تکرار کنید.

 

 

گروه صنعتی شیشه کاویان جام

صنعت شیشه ساختمانی

گروه صنعتی شیشه کاویان جام

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 5 =